Κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για την αναχαίτιση του επερχόμενου κύματος και πρέπει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για την γρήγορη επιστροφή στην ανάκαμψη είναι οι παρακάτω:

Θέλουμε οπωσδήποτε ένα φορολογικό σύστημα  δίκαιο όπου θα βασίζεται στην πλήρη έκπτωση των δαπανών από το εισόδημα, κάτι που ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις, πρέπει οπωσδήποτε το ίδιο να ισχύει και για τους Ιδιώτες. Έτσι εξυγιαίνεται όλο το φορολογικό σύστημα και ελαχιστοποιείται η φοροδιαφυγή.

Μαζί πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων ώστε η χώρα να γίνει φουλ ανταγωνιστική με τα γειτονικά μας κράτη και να επιστρέψουν πίσω εταιρείες όπου μετανάστευσαν στις γειτονικές χώρες.

Μαζί με αυτές να επαναπατριστούν και τα ελληνόπουλα όπου εκδιώχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια από το Ελληνικό Κράτος.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ όσον αφορά το κόστος που επιβαρύνονται από τις ΑΠΕ, διότι είναι τεράστιο το κόστος επιβάρυνσης για τον λογαριασμό και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για Χρηματοδότηση που παίρνουν οι παραγωγοί ενέργειας για να είναι βιώσιμες οι επενδύσεις τους, έτσι επιβαρύνονται οι λογαριασμοί και αυτό έχει τεράστιο κόστος ειδικά σε επιχειρήσεις όπου καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας τις κάνει μη ανταγωνιστικές.

Οποιαδήποτε αύξηση κόστους παραγωγής μεταφέρεται στην κατανάλωση αυτό πρέπει να γίνει σαφές!

Το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα, πρέπει να μειώσει φορολογία και εκεί η ελληνική κυβέρνηση!

Όταν θέλουμε να μιλάμε για ελληνική παραγωγή και για εξαγωγές πως είναι δυνατόν να μιλάμε για τόσο μεγάλο αυξημένο κόστος ενέργειας!

Πως θα γίνει ανταγωνιστική η ελληνική παραγωγή ώστε να δώσει χαμηλές τιμές στην κατανάλωση;

Έχουμε μία οικονομία όπου το 90% είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην πλειονότητα τους είναι μικρές και δυστυχώς δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση!

Πως λοιπόν θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά και πραγματική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία μετά από 11 χρόνια ισοπέδωσης των επιχειρήσεων όπου είναι ο πραγματικός στυλοβάτης στην οικονομία;

Πρέπει οπωσδήποτε εδώ και τώρα να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρές! Το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά δεν υπάρχει είναι τυπικά ένα θησαυροφυλάκιο και δεν βλέπω να υπάρξουν παρεμβάσεις σε αυτό!

Άρα δεν πιστεύω ότι έχουμε να περιμένουμε κάτι από τις τράπεζες.

Ένας φίλος μου ο Γιάννης Βασιλείου όπου τον έχασα φέτος στην τελευταία καραντίνα ήταν τραπεζίτης σε εφτά τράπεζες του εξωτερικού σε Αυστραλία, Ελβετία και Αμερική,(οι άνθρωποι της ναυτιλίας και ειδικά οι πιο μεγάλοι σε ηλικία τον γνωρίζουν πάρα πολύ καλά!)

Τα τελευταία τρία χρόνια μου μάθαινε την μέθοδο της χρηματοδότησης crowdfunding και μου εξηγούσε πως πολύ μικρές εταιρίες ακόμα και νεοσύστατες στο Silicon Valley της Αμερικής αναπτυσσόντουσαν και γίνονται μεγάλες και καινοτόμες!

Χρειάζεται λοιπόν ένας νόμος όπου να δώσει τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο οργανωμένο crowdfunding τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δε χρειάζεται απαραίτητα να προκύψει από το ίδιο το κράτος, μπορούν να το κάνουν και τα επιμελητήρια της χώρας όπου εκεί θα μπορούσαν πολλοί μικροκαταθέτες οπού έχουν τα χρήματά τους στην τράπεζα με μηδενικό επιτόκιο η οι ιδιώτες που τα έχουν στα σεντούκια μη δίνοντας τους απόδοση, θα μπορούσαν να επιτύχουν απόδοση της τάξεως του 5% για τους επενδυτές και χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα θα πρέπει να μπει και ένα ασφάλιστρο από μεγάλο ασφαλιστικό οίκο είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό ώστε να διασφαλιστούν τυχόν αστοχίες που μπορεί να προκύψουν από τις επιχειρήσεις και να είναι διασφαλισμένα τα χρήματα των επενδυτών.

Πρέπει λοιπόν να ενεργοποιηθεί ο νόμος του 1995 για τις εταιρείες αμοιβαίων εγγυήσεων όπου θα μπορούν τα επιμελητήρια να εκδώσουν ομόλογα και σε συνάρτηση με μία αναλογιστική μελέτη για έκδοση ασφαλίστρου θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν  οι επιχειρήσεις και να έχουν την μέγιστη εξασφάλιση οι επενδυτές.

Έχω σκοπό να σας παραθέτω έρχομαι να σας παραθέτω σε άρθρα μου κίνησης άμεσης στήριξης των επιχειρήσεων ώστε και να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, διότι εδώ στο Κίνημα Ελεύθερων Ανθρώπων του Γιώργου Τράγκα δεν θέλουμε απλά να καταγγέλλουμε τα λάθη όπου καθημερινά γίνονται, θέλουμε να δώσουμε λύσεις και διεξόδους στους έλληνες όπου τα τελευταία χρόνια όλοι μας δεν ξέρουμε από που θα πρωτοφάμε καρπαζιά!

Το κύμα ανατιμήσεων είναι εδώ, ο πληθωρισμός είναι εδώ, η ανάπτυξη θα έρθει για ελάχιστους και το 95% των ελλήνων θα μείνουν για μία ακόμα φορά στο έλεος…

Ευστάθιος Καρυδάκης
Τομεάρχης Εμπόρων και Μικρομεσαίων
www.kelan.gr

0