• Της Έλενας Βασίλογλου – Πολιτικού Επιστήμονα / Διεθνολόγου

Αναρωτιόμαστε συχνά πώς οι ίδιοι άνθρωποι που παλιά ήταν κάτοικοι και πολίτες άλλης ευρωπαϊκής χώρας, κατοικώντας στην Ελλάδα αποκτούν άλλες συνήθειες-κακές θα λέγαμε-. Επίσης οι ίδιοι οι συμπολίτες μας όταν ζούνε σε οργανωμένες κοινωνίες του εξωτερικού είναι τελείως διαφορετικοί .

Έχει αποδειχτεί  από τη θεωρία των σπασμένων παραθύρων η οποία εφαρμόστηκε με επιτυχία από τον τέως Δήμαρχο της Νέας Υόρκης το 1993 Ρούντολφ Τζουλιάνι .  Προκειμένου να μειώσει την παραβατικότητα και εγκληματικότητα στην Νέα Υόρκη, χρησιμοποίησε την παραπάνω θεωρία.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής της θεωρίας ήταν εντυπωσιακό. Βασίζεται στην ιδέα πως αν αφήσεις κάποια μικρά προβλήματα άλυτα, κάποια στιγμή θα βρεις μπροστά σου ένα πολύ μεγαλύτερο και δισεπίλυτο πρόβλημα.

Ένα σπασμένο τζάμι σε ένα αυτοκίνητο ή κτίριο που παραμένει χωρίς επισκευή προσελκύει τους εγκληματίες . Δημιουργεί μία αίσθηση αποδιοργάνωσης και προσελκύει κακοποιά στοιχεία που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την αδιαφορία της συγκεκριμένης κοινότητας, Δήμου, ακόμα και επιχείρησης.

Το μήνυμα που μεταφέρεται είναι ότι εδώ κινούμαι όπως θέλω χωρίς καμία επίπτωση.

Τα γκέτο δημιουργούνται από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία είτε κρατικών  και  δημοτικών φορέων ή και ακόμα από ιδιώτες οι οποίοι παραμελούν την εικόνα των επιχειρήσεών τους. Ιδρυτές της θεωρίας είναι οι Wilson και Kelling, οι οποίοι  στηρίχτηκαν στα αποτελέσματα ενός πειράματος που πραγματοποιήθηκε το 1969 από τον καθηγητή Zimbardo. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου πειράματος έγινε σε  υποβαθμισμένη γειτονιά αλλά και σε εύρωστη . Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια . Οδηγήθηκαν σε ανομία και παραβατικότητα ακόμα και οι πιο κοινωνικά εύπορες ομάδες . Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη αστέγων, σκουπιδιών , γκράφιτι, βανδαλισμοί ,μικροκλοπές κ.λπ. , που αφήνονται χωρίς να τιμωρούνται, οδηγούν στο επόμενο επίπεδο της μεγάλης εγκληματικότητας, που περιλαμβάνει ληστείες, ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες κλπ.

Ωστόσο και η εν γένει εικόνα της χώρας  υποβαθμίζεται στα μάτια της διεθνούς κοινότητας . Αυτό επιφέρει και μεγάλες δυσκολίες σε διαπραγματευτική ισχύ με άλλες χώρες .  Αν δεν μπορείς να βάλεις σε τάξη το εσωτερικό της χώρας σου ανοίγεις την όρεξη σε εξωτερικούς εχθρούς οι οποίοι σε θεωρούν πλέον εύκολο στόχο-βλέπε Τουρκία – . Ορισμένοι νόμοι θα πρέπει να αλλάξουν όπως και άλλοι νόμοι που ήδη υπάρχουν θα πρέπει επιτέλους να εφαρμόζονται ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους . Η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει άλλο βηματισμό και να διορθώσει το πρόσωπό της .

Οι τελευταίες κυβερνήσεις μη θεωρώντας σημαντική τη μικρή παραβατικότητα και κλείνοντας ερμητικά τα μάτια ,οδήγησαν σε ανασφάλεια τους πολίτες ,και ως γνωστόν όπου υπάρχει ανασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Έλενα Βασίλογλου

 Πολιτικός Επιστήμων -Διεθνολόγος

Πρόεδρος

Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης

Στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Ελεύθεροι Άνθρωποι του Γιώργου Τράγκα

0