Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «Ελλάδα+» για την εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας ως αντιπρόταση σε αυτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη «Ελλάδα 2.0». Η σύγκριση των δύο προγραμμάτων αποκαλύπτει την ουσιαστική «ταύτισή» τους, η οποία εξηγείται ως ένα βαθμό από τις ίδιες τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο Ταμείο, κατευθύνσεις που εξυπηρετούν τα γερμανικό καταμερισμό των έργων.

Αν και το σχέδιο έχει δύο σωστές κατευθύνσεις, τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση ΜΜΕ και αυτοαπασχολουμένων, καθώς και την ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου δεν περιλαμβάνει καμία καινοτομία, ούτε κλαδικές πολιτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας.

Η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας παραμένουν και σε αυτό το σχέδιο γενικότητες χωρίς την εξασφάλιση εθνικής προστιθέμενης αξίας. Είναι και για τα δύο κόμματα υποταγή στο γερμανικό μοντέλο.

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσε απογοήτευση στους οπαδούς του κόμματος, τόσο γιατί είναι μία από τα ίδια, αλλά κυρίως γιατί δεν περιλαμβάνει τίποτε το ριζοσπαστικό, καμία καινοτομία.

Οπότε οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να αναρωτηθούν αν πίσω από αυτά κρύβεται κάποιο deal;

Για το Κίνημα «Ελεύθεροι Άνθρωποι» διαφαίνεται μια άτυπη πολιτική συμφωνία που αποτελεί συνέχεια της σύμπραξης Μητσοτάκη-Τσίπρα στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Μητσοτάκης υπό την πίεση που δέχεται για την συνεπιμέλεια, τους σημιτικούς του Μαξίμου και τα πρωτόκολλα των Πρεσπών φοβάται μήπως τον ρίξουν οι δικοί του, όπως έγινε με τον Γιώργο Παπανδρέου και μπορεί να καλοσκέπτεται το σενάριο που προτείνουν οι ολιγάρχες για συγκυβέρνηση Μητσοτάκη-Τσίπρα, στο στιλ του γερμανικού μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλιστών… Ένα deal που θα εξυπηρετούσε τη γερμανική κατανομή των έργων.

Η πολιτική συγγένεια του ΣΥΡΙΖΑ με τη Μαύρη Δημοκρατία του Μητσοτάκη είναι πλέον εμφανής διά γυμνού οφθαλμού. Εξυπηρετούν τις τράπεζες, τους ολιγάρχες των Αθηνών και κυρίως υλοποιούν τις προθέσεις του Βερολίνου. Χαλκεύουν πρόσθετα δεσμά για τη χώρα, ανεβάζουν τα χρέη και ανοίγουν πόρτες για την αναθεώρηση της Λωζάνης.

0