Η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σαν κύριο σενάριο ότι ο πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει το 2% στην Ε.Ε. Ήδη ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε ποσοστό άνω του 4% σε μεγάλες χώρες της Ε.Ε. Απορίας άξιον, πώς υπάρχουν ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών όπως για παράδειγμα η Γερμανία, που έχουν αρνητική απόδοση . Με απλά λόγια ,σε δανείζω σήμερα για δύο, πέντε ή δέκα χρόνια και στο τέλος σου επιστρέφω λιγότερα χρήματα από αυτά που μου έχεις δανείσει. Αυτό συνιστά χειραγώγηση από μέρους των δανειζόμενων και ουσιαστικά αφαίρεση πλούτου από αυτούς που δανείζουν.

Ομολογουμένως είναι ένα γεγονός ανορθολογικό τα τελευταία χρόνια που δεν έχει συμβεί ξανά στην οικονομική ιστορία του πλανήτη. Το παράδοξο αυτό θα έχει εκρηκτικές συνέπειες γιατί πρόκειται για γεγονός που ανατρέπει την ομαλή ροή της οικονομίας. Τα αποτελέσματα  από αυτήν την ανισορροπία θα τα δούμε θα τα δούμε πολύ σύντομα .

Ο αλόγιστος δανεισμός της ελληνικής κυβέρνησης λόγω των τεχνητά χαμηλών επιτοκίων θα τον βρούμε μπροστά μας ως χώρα .Με τα ποσά που έχουμε δανειστεί σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων σε επίπεδο φυσιολογικό του 2,5% με 3% , θα βρεθούμε σε θέση αδυναμίας να αποπληρώσουμε τα χρέη μας . Ο πληθωρισμός θα μας ακολουθήσει για αρκετά χρόνια δεδομένου ότι το ενεργειακό κενό στη ζήτηση δύσκολα θα καλυφθεί.

Η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε έχει αποτύχει και οι οικονομικές συνέπειες αυτού του γεγονότος θα οδηγήσουν σε συνεχείς χρονιές με υψηλό πληθωρισμό. Αυτό θα ασκήσει μεγάλη πίεση στις τιμές όλων των προϊόντων που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων.

Η Ε.Κ.Τ ακολουθεί αυτή τη στιγμή λανθασμένη οικονομική πολιτική κατά την άποψή μου και στο τέλος η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει αυτές τις συνέπειες . Θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει όλους τους υγειονομικούς διαχωρισμούς σε εμβολιασμένους ή μη, γιατί αυτό έχει οικονομικές επιπτώσεις από τη στιγμή που ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού δεν μπορεί να συμμετάσχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση τη συλλογή φόρων εκ μέρους της κυβέρνησης . Δημιουργείται μία ανασφάλεια στο καταναλωτικό κοινό που βλάπτει σοβαρά την οικονομία.

Παναγιώτης Στρατινάκης

Οικονομολόγος

Μέλος του τομέα Οικονομικών  του Κ.ΕΛ.ΑΝ

Διευθυντής-Εκπρόσωπος  στη Βόρειο Ελλάδα του κινήματος

Ελεύθεροι Άνθρωποι του Γιώργου Τράγκα

0