Ανατρεπτικό άρθρο του Παναγιώτη Στρατινάκη

Όσοι νομίζουν ότι η Κίνα θα διαδεχθεί τις Η.Π.Α σαν η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη τα επόμενα χρόνια, πλανώνται πλάνην οικτρά!

Ας σημειώσουμε τα παρακάτω …

  • Η Κίνα είναι η πιο χρεωμένη χώρα στον πλανήτη. Χρωστάει το 290% του Α.Ε.Π της. Ουσιαστικά είναι πιο χρεωμένη από την Ελλάδα.
  • Η εισαγωγή πρώτων υλών και καυσίμων την καθιστά ευάλωτη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Η άνοδος και ο τριπλασιασμός των ναύλων διεθνώς καθιστά απαγορευτική την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων σε χώρες όπως οι Η.Π.Α και η Ε.Ε .
  • Ο αποκλεισμός των κινεζικών εταιρειών από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε χρηματοδοτήσεις πυροδοτεί την αντίστροφη μέτρηση.
  • Οι νέοι περιβαντολογικοί κανόνες που έχουν τεθεί παγκοσμίως για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θέτουν την κινεζική βιομηχανία μη βιώσιμη . Σημειώνουμε ότι η Κίνα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ρυπαντής σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμμετέχοντας με το 25% στην παγκόσμια ρύπανση.
  • Το κινεζικό γουάν σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
  • Τα αποθέματα χρυσού της Κίνας αντιστοιχούν περίπου στο ¼ από αυτά που έχουν οι Η.Π.Α.
  • Θυμίζουμε επίσης ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας ανέρχονται σε 221 Δις δολάρια Αμερικής , ενώ των Η.Π.Α σε 760 Δις δολάρια που αποτελούν το 50% όσον ξοδεύονται σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς παγκοσμίως. Για να γίνει απόλυτα κατανοητό, η Ρωσία ξοδεύει περί τα 50 Δις δολάρια ετησίως.
  • Η Αμερική είναι καθαρός εξαγωγέας στα θέματα ενέργειας. Παράγει περίπου 10 εκατομμύρια πετρέλαιο την ημέρα που την κατατάσσει στη νούμερο ένα θέση παγκοσμίως.

Να θυμίσουμε τι έγινε με τις Ασιατικές Τίγρεις το 1997,πως από Τίγρεις έγιναν γατάκια σε μερικές εβδομάδες λόγω οικονομικής κατάρρευσης. Αυτό μας δίνει το εξής συμπέρασμα :

  • Για να είσαι παγκόσμια δύναμη και να ηγείσαι θα πρέπει να είσαι ενεργειακά αυτάρκης, στρατιωτικά στον νούμερο ένα και φυσικά να μη χρωστάς το 290% του Α.Ε.Π σου. Αυτό δίνει και ένα μήνυμα στην κάθε ελληνική κυβέρνηση ότι η ενεργειακή αυτάρκεια είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και την ειδική βαρύτητα μιας χώρας. Προτείνω στην ελληνική κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει τα λιγνιτικά εργοστάσια με τα ειδικά φίλτρα προστασίας για εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που μηδενίζουν τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα. Σαφώς και είναι πολύ πιο συμφέρον από τις παρούσες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, χώρια του ότι τα λεφτά μένουν στην Ελλάδα και δεν φεύγουν σε ξένες χώρες .Οι εισαγωγές ενέργειας της χώρας μας σε προϊόντα ενέργειας ανέρχονται σε άνω 4 Δις δολαρίων τον χρόνο. Μία εξάρτηση από τρίτους και μια ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία της χώρας μας .

Παναγιώτης Στρατινάκης

Οικονομολόγος

Μέλος του τομέα Οικονομικών  του Κ.ΕΛ.ΑΝ

Διευθυντής-Εκπρόσωπος  στη Βόρειο Ελλάδα του κινήματος

Ελεύθεροι Άνθρωποι του Γιώργου Τράγκα

 

0