Μετά τις αλλεπάλληλες ενέσεις ρευστότητας που έχουν προβεί τόσο η Ε.Κ.Τ όσο και η FED ,το ερώτημα που προκύπτει είναι το ποια είναι η πραγματική αξία του ευρώ.

Ας κάνουμε μία σύγκριση μεταξύ ευρώ και δολαρίου . Τώρα τελευταία έχει επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση περί επαναφοράς του συστήματος που ίσχυε προ του 1973 περί σύνδεσης των νομισμάτων ανάλογα με τα αποθέματα χρυσού που κατέχει η Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας.

Σε μια τέτοια περίπτωση το κυκλοφορούν χρήμα θα πρέπει να αντιστοιχεί σε ανάλογα αποθέματα χρυσού. Για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί από το 1973 και μετά επί κυβερνήσεως Νίξον, ο χρυσός τότε είχε 33 δολάρια η ουγκιά. Αυτό σήμαινε ότι όποιος είχε 33 δολάρια μπορούσε να πάει στην κεντρική τράπεζα και να αλλάξει τα δολάρια με μια ουγκιά χρυσό. Σήμερα τις τελευταίες μέρες η ουγκιά κοστίζει περίπου 1850 δολάρια. Η αποσύνδεση αυτή έγινε για λόγους που είχαν σχέση με τη χρηματοδότηση των πολέμων που διεξήγαγε η Αμερική. Αν υπήρχε η διασύνδεση μεταξύ αποθεμάτων χρυσού και χαρτονομισμάτων, ο πόλεμος του Βιετνάμ δε θα κρατούσε παραπάνω από ένα μήνα .Δε θα υπήρχε τρόπος να χρηματοδοτηθεί .

Ας πάμε τώρα στο τι αποθέματα έχει η Ε.Κ.Τ και η FED. Τα αποθέματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε χρυσό είναι το 1/25 των αποθεμάτων της FED. Αυτό από μόνο του είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα σε περιόδους νομισματικών αναταραχών.

Το πρόβλημα του ενεργειακού επίσης βαραίνει στη σχέση ευρώ δολαρίου.

Τέλος, η στρατιωτική δύναμη είναι η Τρίτη συνιστώσα στο θέμα επιβολής ενός νομίσματος ως παγκόσμιου αποθεματικού.

Αυτή τη στιγμή το 55% των παγκοσμίων συναλλαγών γίνεται σε δολάριο. Αν διαιρέσουμε το σύνολο του χαρτονομίσματος που κυκλοφορεί σε συνδυασμό με τα αποθέματα χρυσού, η σχέση ευρώ και δολαρίου θα έπρεπε να ανέρχεται 1 ευρώ ίσο με 15 σεντς του δολαρίου. Τροφή για σκέψη , τι θα συμβεί άραγε αν ποτέ υπάρξει περίπτωση να  διαλυθεί η Ε.Ε ; Τι θα συμβεί με το ευρώ ,και με τι θα είναι ανταλλάξιμο;

Παναγιώτης Στρατινάκης

Οικονομολόγος

Μέλος του τομέα Οικονομικών  του Κ.ΕΛ.ΑΝ

Διευθυντής-Εκπρόσωπος  στη Βόρειο Ελλάδα του κινήματος

Ελεύθεροι Άνθρωποι του Γιώργου Τράγκα

0