Αν θέλουμε να ανήκουμε στο κλαμπ των πιο ανεπτυγμένων χωρών στον κόσμο θα πρέπει να είμαστε ενεργειακά αυτάρκεις. Στον 20ο αιώνα οι χώρες οι οποίες προόδευσαν οικονομικά βασίστηκαν πάνω στην παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Όλες οι μεγάλες χώρες όπως Η.Π.Α , Αγγλία , Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Κίνα βασίστηκαν στην παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια .

Η εγκατάλειψη εκ μέρους της κυβέρνησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη έγινε χωρίς να μελετηθούν εναλλακτικές μέθοδοι που θα μπορούσαν να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα αν και θα χρησιμοποιούσαμε λιγνίτη. Τέτοιες μέθοδοι υπάρχουν σε έντεκα χώρες παγκοσμίως που χρησιμοποιούνται εκμεταλλευόμενοι τα σκουπίδια και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση για τα νοικοκυριά  με μηδενικούς ρύπους. Σημειωτέων ότι πολλά από αυτά τα εργοστάσια βρίσκονται μέσα σε πόλεις όπου ακόμα και ο περιβάλλοντας χώρος του εργοστασίου γίνεται πάρκο πρασίνου.

Η μη υποστήριξη της χώρας μας ,όπως και της Κύπρου για την εξαγωγή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ταυτόχρονα με το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία δημιουργεί αυξημένη ζήτηση στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας .

Μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία αυτή ,οι τιμές της ενέργειας θα έχουν αυξητική τάση για μερικά χρόνια ακόμα .Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως και η FED κάνουν λάθος εκτίμηση σχετικά με τον πληθωρισμό ότι θα είναι παροδικός.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός για τα επόμενα χρόνια ,πράγμα το οποίο θα τους αναγκάσει να ανεβάσουν τα επιτόκια στο ύψος του 3%με 3,5% .Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε χώρες όπως η δική μας η οποία χρωστάει 382 Δις ευρώ. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει όταν μόνο για τόκους θα χρειαστεί να ξοδεύουμε 12 με 14 δις ευρώ.

Η σύγκρουση με τον τοίχο είναι αναπόφευκτη και η χώρα από τώρα πρέπει να ζητήσει κούρεμα του χρέους τουλάχιστον κατά 50%. Γεγονός είναι πως μπήκαμε σε μνημόνιο με χρέος 120% επί του Α.Ε.Π και έχουμε φτάσει κοντά στο 240% ακολουθώντας τις αποτυχημένες συνταγές του ΔΝΤ -που το έχει παραδεχτεί- καθώς και της Ε.Ε .

Εδώ και τώρα πρέπει να γίνει Σύνοδος στο Παρίσι για τη διευθέτηση των χρεών.

Παναγιώτης Στρατινάκης

Οικονομολόγος

Μέλος του τομέα Οικονομικών  του Κ.ΕΛ.ΑΝ

Διευθυντής-Εκπρόσωπος  στη Βόρειο Ελλάδα του κινήματος

Ελεύθεροι Άνθρωποι του Γιώργου Τράγκα

0