Διανύουμε μία δύσκολη χρονική συγκυρία. Ύστερα από μία δεκαετή κρίση και σκληρή λιτότητα μας ήρθε και η Πανδημία για να δημιουργήσει έτι παραπάνω προβλήματα στις ήδη πληγωμένες επιχειρήσεις. Βάσει των τελευταίων ερευνών τόσο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας όσο και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, καταδεικνύεται με σαφήνεια η δυσκολία στην οποία έχουν περιέλθει οι χιλιάδες ποια μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να μην αντέξουν τους επόμενους μήνες. Το 50% των επιχειρήσεων οφείλει σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Τα δύσκολα φαίνεται ότι είναι μπροστά μας. Από τις αρχές του 2022 καλούμαστε να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί μέσα στην Πανδημία, όπως και το ποσοστό των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν δοθεί από την ΑΑΔΕ προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις. θεωρώ ότι δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν να εξοφλούν ταυτόχρονα τις προηγούμενες οφειλές με τις τρέχουσες υποχρεώσεις και θα οδηγηθούν μοιραία στο οριστικό κλείσιμο με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, αλλά κυρίως για την απασχόληση.

Το Εμπόριο παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μετά το Δημόσιο. Το 98% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα είναι  μεγάλο πλήγμα για τον τομέα της απασχόλησης το κλείσιμο αυτό των χιλιάδων επιχειρήσεων που στη χώρα μας οι περισσότερες είναι  οικογενειακές και αυτοαπασχολούμενοι.

Παρατηρείται κυρίως το τελευταίο χρονικό διάστημα μία εντεινόμενη διεύρυνση ανισοτήτων μεταξύ μικρών επιχειρήσεων και πολύ μεγάλων. Σε αυτό έχει συμβάλει και η Πανδημία που έχει αποδυναμώσει περισσότερο τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και η διαχρονική ευνοϊκή μεταχείριση της πολιτείας προς τους μεγάλους.

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκ μέρους της πολιτείας είναι μονόδρομος. Η έως τώρα στήριξη δυστυχώς δεν ήταν επαρκής και πολλές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.

Το εμπόριο ακόμα περιμένει το ΕΣΠΑ για ένδυση υπόδηση και εμπορικά τουριστικά καταστήματα όπως κατά αντιστοιχία δόθηκε σε εστίαση και τουρισμό. Οι έμποροι και επιχειρηματίες αναφέρουν εναγωνίως ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική βοήθεια εκ μέρους της πολιτείας ίσως 150.000 επιχειρήσεις να βάλουν οριστικό λουκέτο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εάν οι τράπεζες δεν τονώσουν με ρευστότητα την αγορά και την επιχειρηματικότητα, τα πράγματα δυσκολεύουν έτι παραπάνω. Το 90% περίπου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει αποκλεισμένο από τις όποιες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών. Η πολυδιαφημιζόμενη αναπτυξιακή τράπεζα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης με τα έως τώρα δεδομένα έχει αποκλείσει από τα «αποδυτήρια» τις μικρές επιχειρήσεις από οποιαδήποτε μορφής στήριξη κ επιδοτήσεων.

Παρά τον εξαναγκασμό σε υποχρεωτικό Lockdown αρκετούς μήνες των εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων, δεν ακούγεται κάτι εκ μέρους της πολιτείας για κούρεμα ποσοστού των χρεών της πανδημίας και μία γενναία ρύθμιση των 120 δόσεων άτοκα και χωρίς προσαυξήσεις για να δοθούν αναγκαίες ανάσες στην αγορά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη πράγματα επόμενη μέρα.

ΚΟΓΙΟΥΜΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡ.ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

0