Καταγγελία –  επιστολή του Κυριάκου Ιωσηφίδη, τομεάρχη Ποντιακών Σωματείων του Κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Αποκλεισμός των Ποντίων από τη Στρατιωτική Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη

Προς:
1ον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
2ον) Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
3ον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
4ον Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
5ον Ποντιακές Οργανώσεις και Ποντιακό Λαό
6ον Μέσα Ηλεκτρονικού και Έντυπου Τύπου.

Αγαπητοί συμπατριώτες, Πόντιες και Πόντιοι όπου γης.
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της διαμαρτυρίας που εκφράστηκε κατά το μήνα Μάρτιο από την Ιδεολογική κίνηση ,ΠΑΡΥΑΔΡΗΣ, με αφορμή τον τότε αποκλεισμό της συμμετοχής των Ποντίων Ακριτών της Προεδρικής Φρουράς, από την Παρέλαση της 25ης Μαρτίου , η Ελληνική Πολιτεία επαναλαμβάνεται προκλητικότερα αυτή την φορά, αποκλείοντας και πάλι την Ποντιακή Συμμετοχή και Εκπροσώπηση της Ηρωικής Στολής των Ποντίων Ακριτών (Ζίπκα).

Η απουσία της Ποντιακής Στολής από την Παρέλαση των Στρατιωτικών Αγημάτων είναι πολλαπλάσια προσβλητική για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αφού αγνοήθηκαν τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Προεδρία της Δημοκρατίας οι προγενέστερες καθολικές διαμαρτυρίες του Παρυάδρη και της Π.Ο.Ε.
Το αλβανικό μέτωπο μόλις δεκαεφτά χρόνια μετά τον Εκπατρισμό και τη Γενοκτονία των Ποντίων, βρήκε τους Πόντιους Ακρίτες να μάχονται σαν λιοντάρια στα βουνά της Βορείου Ηπείρου . Η μεγάλη Ποντιακή Εκατόμβη επαληθεύτηκε στις λίστες των νεκρών του 1940- 41….

Και ενώ όλοι οι Πόντιοι καρφωμένοι στις οθόνες των τηλεοράσεων περίμεναν αγωνιωδώς να δουν μια αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση της ηρωικής ΄΄Ζίπκας΄΄ ένιωσαν και πάλι τη μεγάλη απογοήτευση….
Πολλές φορές ο Ποντιακός Ελληνισμός λοιδορήθηκε και περιφρονήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία, γιατί αυτή ήταν εγκλωβισμένη στο νατοϊκό δόγμα περί της ακεραιότητας του Τουρκικού κράτους….

Ενός τουρκικού κράτους, που ποτέ δε σεβάστηκε την ιστορία και την κυριαρχία του Ελληνικού Κράτους..
Τα ερωτήματα που πλανώνται στις πληγωμένες ψυχές του Ποντιακού Ελληνισμού και χρήζουν απάντησης είναι: 1ον ) Ποιοι λόγοι επέβαλαν στους υπεύθυνους της διοργάνωσης της παρέλασης να προβούν στην παράληψη της Ποντιακής εκπροσώπησης ; 2ον) Για ποιους λόγους η Ποντιακή ενδυμασία, που επί αειμνήστου Κωστή Στεφανόπουλου αναγνωρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα εκπροσωπώντας μάλιστα και τους αδελφούς Μικρασιάτες, αγνοείται κάτ’ επανάληψη;

Η κυρία Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γνωρίζει, πως στην Εποποιΐα του Αλβανικού μετώπου κατά του Φασισμού- Ναζισμού, οι Έλληνες στρατιώτες και σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός από όλες τις περιοχές, ένιωσε ενωμένος και αδελφωμένος μπροστά στην υπεράσπιση της Πατρίδας , την πείνα, την ψείρα και τον ρόγχο του θανάτου..
Μόνο μετά τη νίκη του 1940 οι Έλληνες ένιωσαν παιδιά της ίδιας Ιστορικής Μήτρας..
Το μήνυμα της ενότητας , που συγκίνησε Κράτη και Συμμάχους, έρχεται σήμερα να τορπιλίσει με τον πιο διχαστικό τρόπο ο αποκλεισμός μας από την συμπόρευση της Εθνικής σύμπνοιας και αγάπης.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας μία πολιτική συγγνώμης για την υβριστική παράλειψη και αγνωμοσύνη, που επέδειξαν προς τον Ποντιακό Ελληνισμό, η θέση του οποίου διαχρονικά υπήρξε στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο της Ιστορίας…
Απαιτούμε επίσης από τους πολιτειακούς Θεσμούς να δεσμευτούν έναντι του Ποντιακού Ελληνισμού, ότι στις επόμενες Εθνικές Επετείους, δεν θα προσβάλουν τους Πόντιους ,όπως τους πρόσβαλε και τους λοιδόρησε ο Ερντογάν και η Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τους , Non Grata, στη χώρα τους…

Ο παραλληλισμός δεν είναι υποβολιμαίος ….είναι απόρροια μιας εθνικής μυωπικής αντίληψης για την Εθνική Ενότητα στις δύσκολες μέρες που βιώνει η πατρίδα μας. Μιας νοοτροπίας που το ίδιο το πολιτικό σύστημα εξέθρεψε με πράξεις και παραλήψεις…

ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΚΥΡΙΆΚΟΣ

0