Δυστυχώς το παρατεταμένο lockdown έχει φέρει χιλιάδες εμπόρους, επιχειρηματίες και μικροεπαγγελματίες σε δεινή οικονομική κατάσταση και κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων.

Του Στάθη Καρυδάκη

Το τρίτο lockdown θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για να το αποφύγουμε, πρέπει προσεκτικά και στοχευμένα, να εφαρμόσουμε ως χώρα, αμέσως, ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Οι οικονομικές προτάσεις που έως σήμερα έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση, δεν είναι πλέον ικανές να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Η χώρα χρειάζεται συνολικό σχέδιο ανάκαμψης. Δυστυχώς απ ότι φαίνεται ούτε στα χαρτιά δεν έχει καταρτιστεί κάτι τέτοιο.

Παρακάτω προτείνουμε μέτρα άμεσης στήριξης, για το επόμενο διαστημα.

1. Κεφάλαιο κίνησης μέσω άτοκων δανείων για την αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων σε επιχειρήσεις που πλήττονται, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου,

2. Διαγραφή προκαταβολής φόρου 100% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,

3. Αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε να ξεπαγώσουν μεγάλα έργα υποδομής που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με προτεραιότητα σε αυτά που είναι να υλοποιηθούν στις Περιφέρειες που έχουν πληγεί.

4 Παράταση στο πάγωμα δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, επαναφορά τον 120 δόσεων και επιμήκυνση αυτών.

Μαζί με αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της τάξεως των 2,5 δις είναι ένα πακέτο το οποίο μπορεί να μετριάσει τα λουκέτα στην αγορά! Τα μέτρα και οι αποφάσεις αυτών πρέπει να παρθούν εντός Μαρτίου και να εκταμιευθούν το συντομότερο δυνατό τουλάχιστον πριν τα μέσα Απριλίου ώστε να προλάβουμε το τσουνάμι της καταστροφής που θα φανεί μετά τη λήξη του lockdown. Ήδη πολλές επιχειρήσεις στην Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα προβαίνουν σε μηνύσεις κατά των κυβερνήσεων για το κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τους. Το θέμα όμως δεν είναι να αναθέσουμε στα Δικαστήρια την καταγραφή της καταστροφής. Πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει η αγορά και να ανοίξει η εστίαση τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους.

0