Εμφανίζεται έντονος προβληματισμός όσον αφορά το κύμα ακρίβειας και την επίπτωση στον πληθωρισμό. Αιτίες, το ενεργειακό κόστος, η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού, oι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -καθώς και αρκετών άλλων παραγόντων- στο κόστος ακόμη και πολύ βασικών ειδών διαβίωσης όπως τα τρόφιμα.

Προ ημερών βγήκε ο γνωστός Μπαϊρακτάρης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και είπε ότι το σουβλάκι, το αγαπημένο φαγητό του Νεοέλληνα, πρόκειται να ακριβύνει κατά 20% (το καλαμάκι) έως και 25% (γύρος πίτα), έδωσε μια πρώτη γεύση αυξήσεων που τρομάζουν τον πολίτη, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι μιλάμε για χοιρινό κρέας, ντομάτα, τζατζίκι και πίτα ζυμαρένια, που μάλλον δεν έρχονται από την… Κίνα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι αυξήσεις δεν αφορούν βεβαίως μόνο το σουβλάκι και την ενέργεια. Αντιθέτως, φαίνεται να αφορούν την πλειονότητα των αγαθών, από τον καφέ μέχρι τα υλικά οικοδομής, τα οποία κατέγραψαν μέση αύξηση κατά 4,6% τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με το 2020, με ορισμένα όμως υλικά να καταγράφουν ήδη τότε αυξήσεις κατά περισσότερο από 15% (πετρέλαιο κίνησης-diesel κατά 20%, σίδηρος οπλισμού κατά 16,3%, σωλήνες χαλκού κατά 16,4%).

Τέτοιου είδους αυξήσεις εφόσον διατηρηθούν, ακόμη χειρότερα αν ενισχυθούν προσεχώς, είναι προφανές ότι θα έχουν πολυεπίπεδες οικονομικές συνέπειες, στην κατανάλωση, στην παραγωγή, ακόμη και στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, ενώ είναι προφανές ότι θα έχουν σημαντική επίπτωση και στο ήδη διογκωμένο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Η μεγαλύτερη επίπτωση, όμως, θα αφορά τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, ιδίως εκείνα που ήδη πιέστηκαν από τα lockdown της πανδημίας, όπως και τους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών που υπέφεραν για τους ίδιους λόγους, γενικότερα, δε, τους μικρούς και τους μικρομεσαίους.

Πέρα από την εκτίναξη του συμπιεσμένου ελατηρίου της κατανάλωσης (που οδήγησε κατά κύριο λόγο στο +16,2% του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο),λογικά και το τρίτο τρίμηνο θα πάει καλά και παρότι οι επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης παραμένουν στο συντηρητικό 5,9% για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 (έναντι πτώσης 8,47% το 2020), γενικότερα στο θέμα της ακρίβειας αλλά και στις προσδοκίες περί περαιτέρω ανάκαμψης, πιθανόν, υπό το φως των συνθηκών που προαναφέραμε, να υποκύπτει στην ίδια τάση, σε θέμα που αυτή τη φορά σχετίζεται άμεσα με την «τσέπη» του πολίτη.

Το κύμα ακριβείας εξελίσσεται σε τεράστιο πρόβλημα όπου βλέπω μεγάλο κίνδυνο να είναι εδώ μπροστά μας αυτή τη στιγμή!!

Ευστάθιος Καρυδάκης
Τομεάρχης Εμπόρων και Μικρομεσαίων
www.kelan.gr
0