Παντού όπου πήγα άκουσα αφορισμούς και τα χειρότερα για την πολιτική και τα ψέματα του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ιωάννινα, Σάββατο. Πανέμορφη πόλη. Τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο, Αγορά που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια μεγαλούπολη. Μια μικρή «πόλη» 20-25 χιλιάδων φοιτητών δίνει παλμό, ζωντάνια, κίνηση και πυρετό τα Σαββατόβραδα στην καρδιά των Ιωαννίνων και στις όχθες της μαγευτικής λίμνης. Εντελώς διαφορετική εικόνα από την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, που μυρίζεις χωρίς δυσκολία την θανάσιμη αγωνία από το οικονομικό κραχ που ήδη σοβεί. Το παραβάν της σαββατιάτικης ξεγνοιασιάς, οι πολύχρωμες βιτρίνες με τα σινιέ ρούχα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε στην περιοχή των Ιωαννίνων την ένδεια που απλώνεται και βαθαίνει από την ανεπάρκεια της πολιτικής και τον παραλογισμό της εποχής. Η λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλης είναι μια μεγάλη τρύπα, μια γούβα στην οποία οδηγούν κατηφορικοί δρόμοι. Μην πάει ο νους σας σε μια οργανωμένη, σύγχρονων, κατασκευή πάγκων που αντέχουν στο κρύο ή στην βροχή.

Παλιές μαύρες λαμαρίνες, τρύπιες και σκουριασμένες που σκεπάζουν τους παραγωγούς, τους πελάτες και τα φρέσκα πάμφθηνα προϊόντα που πωλούνται στο 30%, των τιμών που τα βρίσκεις στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Κατεβαίνεις μερικά τσιμεντένια σκαλιά με την βοήθεια μιας χαμηλής παλιάς μεταλλικής μπάρας και βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους του μόχθου και συμπατριώτες, Γιαννιώτες, που ψάχνουν μέσα στην φθήνια να αγοράσουν τα φθηνότερα. Μερικοί με γνώρισαν, πίσω από την μάσκα, μερικοί όχι. Ο πρόεδρος της Λαϊκής, ο κύριος Κατσάνος, μόλις σφίξαμε τα χέρια, μου έδειξε μια λυπημένη κουρασμένη κυρία που πουλούσε λαχανικά. Παραγωγός – χωριάτισσα με ροζιασμένα τα χέρια και ρυτίδες από τον καυτό ήλιο, το δυνατό άνεμο και την βροχή στο χωράφι. «Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μου είπε, ζητάει από την κυρία Χρυσάνθη να στείλει sms το πρωί για να έρθει εδώ να πουλήσει το εμπόρευμά της. Είναι δυνατόν αυτή η γυναίκα και όσοι δουλεύουμε εδώ στην Λαϊκή να ξέρουμε πως στέλνουν από τα κινητά τηλέφωνα sms. Αυτοί δουλεύουν τον κόσμο εμείς δουλεύουμε την γη για να ταΐσουμε τον κόσμο».

Ο κ. Γιώργος Τράγκας και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΕΛΑΝ Παντελής Ζήλος, σε συζήτηση με τον Πρόεδρο Συλλόγου Λαϊκών Αγορών, Σταύρο Κάτσανο

Σε απόγνωση οι παραγωγοί στη λαϊκή αγορά

Οι παραγωγοί εκφράζουν τους έντονους προβληματισμούς του στον επικεφαλής του ΚΕΛΑΝ

Οι περισσότεροι παραγωγοί άφησαν την ψυχή τους να ξεσπάσει. Μου έκανε εντύπωση ότι όλοι τα είχαν με το σημερινό υπουργό ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Πρώτα με τον Άδωνι και μετά με τον Μητσοτάκη! Αισθάνονται ανίσχυροι και υπό διωγμό όταν τον ακούνε να λέει ότι πρέπει να σπουδάσουν και να πάρουν μετά από εξετάσεις ειδική άδεια για να κατεβαίνουν εκεί, στη γούβα, μέσα στις μαύρες λαμαρίνες για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Να εισπράξουν πενταροδεκάρες για να ζήσουν με αυτές. Θεωρούν ότι ο ΕΛΓΑ εξαπατά εις το διηνεκές όλους τους αγρότες. Δεν έχουν όπως λένε ουδεμία στήριξη και μάλιστα φέτος που η ακαρπία ήταν έντονη και τα αγριογούρουνα κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα της παραγωγής της πατάτας.

Ακολουθεί το βίντεο με την κραυγή απόγνωσης των παραγωγών

Όπως μου είπαν όλοι οι παραγωγοί ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και σπρώχνει εκεί τον κόσμο δηλαδή, σε τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές. Αισθάνθηκα ένα ανάμεικτο συναίσθημα λύπης και οργής ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου που έκοβαν στην μέση πιπεριές και μου έδιναν να τις μυρίσω για να διαπιστώσω τη φρεσκάδα τους, κοιτώντας  ταυτόχρονα τις πολύ χαμηλές πραγματικά τιμές. Όπως μου είπαν ο κόσμος δεν ψωνίζει όπως άλλοτε. Έχει μειωθεί η δαπάνη χρημάτων ακόμη και στις Λαϊκές.

Στα βίντεο και στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενό μου μπορείτε να διαπιστώσετε το ξέσπασμα και την αγανάκτηση όλων αυτών των ανθρώπων, όλων αυτών των παραγωγών, που κοπιάζουν στα χωράφια και στην γούβα της λαϊκής αγοράς της Αγ. Μαρίνας των Ιωαννίνων (πιο παλιά αγορά της πόλης) για να μπορέσουν να ζήσουν.

Δείτε βίντεο με τον πρόεδρο των λαϊκών να καταγγέλλει στον Γιώργο Τράγκα την πολιτική sms που καλούνται να κάνουν οι παραγωγοί, προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά. 

Οι απεγνωσμένοι παραγωγοί που ξεχάστηκαν από τον ΕΛΓΑ

 

Ιωάννινα, Σάββατο ηλιόλουστη μέρα. Μετά τους παραγωγούς ραντεβού με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εστίασης του νομού Ιωαννίνων, στις όχθες της λίμνης παρέα με δύο πανέμορφες χήνες, άκουσα και εδώ τα χειρότερα για τον Άδωνι Γεωργιάδη και την κυβέρνηση για το lockdown. Ο πρόεδρος των επιχειρήσεων εστίασης (1.300 στο νομό Ιωαννίνων), κύριος Χρήστος Τάτσης, ξεκίνησε την κουβέντα μας λέγοντας ότι μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων ο τζίρος έχει πέσει 80% τις καθημερινές και 30% το Σαββατοκύριακο. Όλη η εστίαση ( ταβέρνες, καφέ, μεζεδοπωλεία κλπ) στην Ελλάδα πάνε σε απεργία την Τρίτη 16 Νοεμβρίου. Ενδεχομένως να ακολουθήσουν κι άλλες απεργίες που θα γίνουν Παρασκευή – Σάββατο- Κυριακή, μήπως και αντιληφθεί η κυβέρνηση τι πλήγματα έχει επιφέρει η πολιτική της λόγω απώλειας πολλών χρημάτων από το ΦΠΑ. Ο κύριος Τάτσης, τόνισε ότι οι συνάδελφοί του δεν μπορούν να παριστάνουν τους αστυνομικούς και να ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από τους πελάτες τους. Επίσης, όλη η εστίαση θεωρεί μεγάλη αδικία να πληρώνει ο καταστηματάρχης χιλιάδες ευρώ πρόστιμο αντί αυτό να επιβάλλεται στον πελάτη που εισήλθε στο κατάστημα χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Ο κύριος Τάτσης ανέφερε, ότι ήδη καταγράφονται πολλά φραστικά επεισόδια μεταξύ υπαλλήλων και πελατών που δεν δέχονται «αστυνομικό» έλεγχο από τους σερβιτόρους.

Όλα τα μέλη Σωματείου Εστίασης του νομού Ιωαννίνων επεσήμαναν τις ύβρεις του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον τους και τον χαρακτηρισμό τεμπέληδες που ξεστόμισε σε μια από τις τελευταίες δηλώσεις του. Είναι εκπληκτικό, όπως σημείωσαν, ότι ενώ οι κύριοι Σταϊκούρας και Γεωργιάδης έκαναν τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους της εστίασης πριν ακόμη «κρυώσουν» οι δέκτες των τηλεδιασκέψεων ανακοίνωναν σειρά από μέτρα!!! Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει κανείς πόσα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν εντός ολίγου ή λίγο αργότερα από όσα έδωσε το Μαξίμου για να στηρίξει τις επιχειρήσεις τους στην διάρκεια των αλλεπάλληλων lockdown.

Ο Γιώργος Τράγκας σε συνάντηση με τον Πρόεδρο, Χρήστο Τάτση και μέλη των επιχειρήσεων εστίασης

Τώρα όλοι ζητάνε επιδότηση για την αναστολή εργασίας προκειμένου να μην εκτοξευθεί η ανεργία και να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την επιστρεπτέα που κατά πάσα πιθανότητα που εντός Ιανουαρίου θα ζητηθεί και μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει ουδεμία παράταση. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 83.000 επιχειρήσεις εστίασης στις οποίες δουλεύουν 400.000 άτομα αλλά το σύνολο των ασχολούμενων με τον κύκλο αυτό των επιχειρήσεων ανέρχεται στις 800.000 Έλληνες. Φεύγοντας από την λίμνη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μου επεσήμαναν ότι «η εστίαση στην εποχή μας δεν είναι Ζορμπάς-Τζατζίκι- Μουσακάς αλλά έχει εξελιχθεί με γαστρονομία – μουσική κ.α».

Έφυγα απομεσήμερο από την ηρεμία της λίμνης στο μυαλό μου στριφογύριζαν έντονα τα λόγια του προέδρου λαϊκής: «Αυτοί στην Αθήνα δουλεύουν τον λαό, εμείς εδώ δουλεύουμε την γη για τον λαό».

*Με ικανοποίηση ανακοινώνω ότι σχηματίστηκαν οι επιτροπές του ΚΕΛΑΝ σε Άρτα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη του προέδρου του ΚΕΛΑΝ στα Ιωάννινα:

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λαϊκών Αγορών περιγράφει την κατάσταση που επικραρεί στον κ. Γιώργο Τράγκα

Ο Γιώργος Τράγκας συζητάει με μέλη του ΚΕΛΑΝ

Θερμή υποδοχή στον επικεφαλής του Κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Με ιδιαίτερη ανυπομονησία ανέμεναν τον Γιώργο Τράγκα οι κάτοικοι των Ιωαννίνων

Συνέντευξη του Γιώργου Τράγκα σε τοπικά ΜΜΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΚΕΛΑΝ

Δείτε περισσότερα βίντεο από τα Ιωάννινα: 

Ένας φαν του Γιώργου Τράγκα από παλιά

Παραγωγοί σε απόγνωση

 

0