Όπως πληροφορούμαι από έγκυρες διπλωματικές πηγές, η Γερμανία εξακολουθεί να στηρίζει γερά την Τουρκία και δείχνει με κάθε τρόπο ότι αγνοεί ή κάνει ότι θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ήδη ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Δένδιας, έχει αντιληφθεί ότι τα παράπονα του κ. Μητσοτάκη προς την κ. Μέρκελ από το ένα αυτί της καγκελαρίου μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν.

Τη στιγμή που ο Δένδιας στην Αθήνα παραπονιόταν στον Εκπρόσωπο του SPD για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, εκφράζοντας την «απογοήτευση του» γιατί το SPD δεν υποστηρίζει τα Ψηφίσματα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, παραδεχόταν ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο δεν ακούει καν τα παράπονα του Μητσοτάκη, ότι δεν διατηρείται η ισορροπία στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή η ΥΕΘΑ της Γερμανίας Αννεγκρέτ  Κραμπ – Καρενμπάουερ βρισκόταν στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Ακάρ – φυσικά για τις πωλήσεις γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Όπως μου λένε οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η Γερμανίδα βρήκε την ευκαιρία να συμφωνήσει απόλυτα με την πρόταση Ερντογάν στον Μπάιντεν να αναλάβει η Άγκυρα την στρατιωτική εποπτεία στο Αφγανιστάν και ειδικά στην Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. (Η Ουάσιγκτον σκέφτεται την τουρκική πρόταση ακόμα).

Σημειώνεται, ότι τις παραμονές της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Ακάρ είχε τριμερή συνάντηση με τους ΥΕΘΑ Ιταλίας και Βρετανίας, πάνω στο βρετανικό αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth στο λιμάνι της Αουγκούστα της Σικελίας Η τριμερής συνάντηση ‘ήταν για «δουλειές», καθώς το αεροπλανοφόρο που ναυπηγεί η Ισπανία για λογαριασμό της Τουρκίας είναι σχεδόν έτοιμο. Ο Ερντογάν θέλει να το φορτώσει με τα βρετανικής κατασκευής αεροσκάφη κάθετης απογείωσης/προσγείωσης HARRIER, που θα τα αγοράσει δεύτερο χέρι από την Ιταλία, αφού βεβαίως δώσουν την άδεια οι Βρετανοί.

Σημειώνεται ακόμα ότι σύμφωνα με τα μέχρι ΄τώρα στοιχεία, μόνον το δεκάμηνο 1 Ιανουαρίου-1 Οκτωβρίου 2020, η Γερμανία είχε πουλήσει στην Τουρκία εξοπλιστικά 867 εκ ευρώ, η Ισπανία 470 εκ ευρώ, η Ιταλία 375 εκ ευρώ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ραγιάδικη πολιτική της απέναντι στην Άγκυρα και το Βερολίνο, δεν τόλμησε τον περσυνό Δεκέμβρη και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, (όταν μπορούσε να παίξει με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, να απαιτήσει από τους ευρωπαίους εταίρους ρήτρα ώστε οι πωλήσεις εξοπλιστικών στην Τουρκία να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ιδιαίτερα «καλοσυνάτος» σε ότι θέλει το Βερολίνο για το μεγάλο πελάτη του την Τουρκία.

0