Το τραγικό λάθος της Τουρκίας να εμπλακεί στη Λιβύη έφερε στην πόρτα μας απρόσμενους συμμάχους, όπως η Αίγυπτος, τα Η.Α.Ε και η Σαουδική Αραβία. Η κόντρα που άνοιξε μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Τουρκίας πέραν των ιμπεριαλιστικών διαθέσεων του Σουλτάνου και των πολεμικών γεγονότων στη Συρία, μετέτρεψε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε Μεσογειακές διαφορές. Αυτό που δε γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι το 71% της ηλεκτρικής παραγωγής της ενέργειας της Γαλλίας προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια. Ένας από τους  μεγαλύτερους προμηθευτές ουρανίου για τη Γαλλία είναι η Λιβύη . Εύλογη  λοιπόν η διάθεση της Γαλλίας να στηρίξει τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Δεύτερον, η υποστήριξη των μουσουλμάνων αδελφών από την Τουρκία, έφερε σε σύγκρουση τον Σίσι Πρόεδρο της Αιγύπτου,   και σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία .

Στην Παγκόσμια στρατιωτική κατάταξη η Αίγυπτος βρίσκεται στην 13η θέση το 2021. Η ανάμειξη του Ερντογάν με τη Χαμάς και τα προηγούμενα περιστατικά με το Ισραήλ, έφεραν ακόμη έναν ισχυρό εχθρό απέναντι στην Τουρκία.

Η παρουσία του Πακιστάν στην Ανατολική Μεσόγειο σε ασκήσεις με την Τουρκία με συμμετοχή πλοίου και αεροσκάφους ,όπως και η περαιτέρω σύσφιξη των  σχέσεων της Τουρκίας με το Πακιστάν προφανώς και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, δημιούργησε έναν ακόμη σύμμαχο μας, την Ινδία.

Η Ινδία στον παγκόσμιο στρατιωτικό χάρτη σύμφωνα με το Global Fire είναι στην 2η θέση από πλευράς στρατιωτικού δυναμικού. Σύμμαχος  μας και στον ΟΗΕ φέτος, σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Σημειώνουμε ότι είναι και πυρηνική δύναμη όπως και η Γαλλία.

Η ισορροπία που κρατούσε η Αμερική μετά το Β ’ Παγκόσμιο  πόλεμο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχει ανατραπεί πλέον. Τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύεται η Ελλάδα σε συνδυασμό με τη συνεργασία με το Ισραήλ και τη Γαλλία μετατρέπουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Η μετατόπιση του κέντρου βάρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει στο μέλλον προς την πλευρά της Μεσογείου καθώς πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμπεριλαμβάνεται στην Ε.Ε.

Οι τρεις από τις τέσσερεις μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες βρίσκονται πέριξ της Μεσογείου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Σημειώνουμε ότι η Γαλλία αποτελεί μόνιμο μέλος του Ο.Η.Ε που μπορεί να προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση  καθώς είναι  και πυρηνική δύναμη.

Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν τους μεγαλύτερους στρατούς μέσα στην Ε.Ε -συμπεριλαμβάνουμε και τα οπλικά συστήματα, πλοία , αεροπλάνα κλπ.-. Αυτό, στο άμεσο  μέλλον θα επιφέρει και αλλαγές στις αποφάσεις της Ε.Ε σε σχέση με την Ελλάδα .

Η πρόφαση της Τουρκίας ότι η αιτία είναι τα ενεργειακά κοιτάσματα δεν είναι η πραγματική αιτία ,αλλά το άλλοθι για τον μεγαλοϊδεατισμό της Τουρκίας, MAVI VATAN (γαλάζια πατρίδα) και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Μην ξεχνάμε τον μόνιμο φόβο της για την ενδεχόμενη  ανακήρυξη των 12ν.μ και Α.Ο.Ζ από μέρους της Ελλάδος.

Ο λόγος  του ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα δεν είναι η πραγματική αιτία ,είναι πως όταν έκανε διερευνητικές  η Τουρκία για ενεργειακά κοιτάσματα, δεν βρήκε τίποτα αξιοποιήσιμο.

Ας θυμηθούμε το Lebensraum(ζωτικός χώρος) του Αδόλφου Χίτλερ που αποτελούσε πολιτικές και πρακτικές εποικιστικής αποικιοκρατίας που επικράτησαν στην Γερμανία από τη δεκαετία του 1890 ως τη δεκαετία του 1940. Το δόγμα αυτό το εφάρμοσε η Τουρκία στην Κύπρο και το εφαρμόζει στην Συρία διώχνοντας τους πληθυσμούς και αντικαθιστώντας τους με άλλους . Προσπαθεί να το φυτέψει και στις επερχόμενες γενιές ως Γαλάζια Πατρίδα ,ώστε να παγιωθεί μία κατάσταση όσον αφορά τη θάλασσα και τα νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα.

Η αμυντική συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας τολμώ να προβλέψω ότι έχει  μεγάλη πιθανότητα να συμπεριλάβει στους κόλπους της, στο μέλλον, την Ιταλία και πιθανόν και την Ισπανία. Αυτό σχετικά με τις χώρες της Ε.Ε χωρίς να κάνω μία  πιο τολμηρή πρόβλεψη για το πόσο θα μπορούσε να μεγαλώσει αυτή η δύναμη αν έμπαιναν  και άλλες χώρες με κοινά συμφέροντα  μέσα σε αυτή τη σύμπραξη.

Ωστόσο και η πρόσφατη  αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής φέρει το επισφράγισμα και ίσως  την ενίσχυση σε μία μελλοντική σύμπραξη των χωρών της Ε.Ε πέριξ της Μεσογείου.

Το μέλλον θα φέρει πολλές και ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή .

Έλενα Βασίλογλου

Πολιτικός Επιστήμων -Διεθνολόγος

Πρόεδρος

Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης

Στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Ελεύθεροι Άνθρωποι του Γιώργου Τράγκα

0