Σύμφωνα με τον Edward Louis Bernays «Η καλή διακυβέρνηση μπορεί να πουληθεί προς μια κοινωνία, ακριβώς όπως και κάθε άλλο αγαθό»

Γεγονός είναι, ότι είναι μία τακτική που βλέπουμε να εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η φίμωση της ελευθερίας του λόγου και η δαιμονοποίηση και διαπόμπευση κάθε αντίθετης άποψης  αποτελεί το καθημερινό μενού στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές. Μικρές εξαιρέσεις κάποια κανάλια που προσπαθούν να μεταφέρουν τα γεγονότα σύμφωνα με τον έντιμο κώδικα που θα πρέπει να διέπει τον κάθε δημοσιογράφο ,κάτι που δυστυχώς βλέπουμε ότι η πλειονότητα τους έχει ξεχάσει. Ποτέ δεν σκέφτηκε κανείς πώς όταν το σπίτι του γείτονά σου παίρνει φωτιά ,περίμενε η φωτιά να έρθει και στο δικό σου.

Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ ,πατέρας της ψυχολογίας  ανέφερε πως οι μάζες είναι χειραγωγήσιμες  και εύπλαστες .Μπορείς λοιπόν να αγγίξεις τις ευαισθησίες και τους φόβους τους και να τις χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Η οργάνωση λοιπόν της δημοκρατίας  των δυτικών χωρών έχει οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα μυαλά των ανθρώπων να φορμάρονται σε καλούπια. Αλίμονο  σε αυτούς που δεν φορμάρονται. Αυτοί οι λίγοι είναι περιθωριοποιημένοι ,είναι προβληματικοί, είναι αυτοί που δημιουργούν  ως επί το πλείστον τα προβλήματα και θα πρέπει να απομονωθούν. Νομίζω πώς θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε  ,για όσους γνωρίζουν ,τα δέκα στοιχεία χειραγώγησης της μάζας του Noam Chomsky (Νόαμ Τσόμσκι). O Τσόμσκι έχει δηλώσει βέβαια ότι αυτός ο κατάλογος δεν τον αφορά, ωστόσο ο συγγραφέας υπογράφει ως Τσόμσκι.

 

  1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

 Διατηρείστε το κοινό  απασχολημένο  με πολλές και ανούσιες πληροφορίες . Να μην έχει χρόνο να σκεφτεί .

Από το απόσπασμα <<Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους>>.

 

  1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ

 Η τεχνική αυτή αναφέρεται ως << πρόβλημα-αντίδραση-λύση>>

Δημιουργείται λοιπόν ένα πρόβλημα και το αφήνουμε να γιγαντωθεί. Ο κόσμος αντιδρά και τον αφήνουμε να ορίσει αυτός τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Στην ουσία ο στόχος επιτυγχάνεται Καταλύεται η δημοκρατία και οι ελευθερίες με την ευλογία του απλού κόσμου.

 

  1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

 

Εφαρμόζονται μέτρα σταδιακά με διάρκεια χρόνων ,που σκεφτείτε πως αν εφαρμόζονταν σε μία χρονική στιγμή όλα μαζί θα είχε αναποδογυρίσει το σύμπαν από τις μαζικές πορείες και διαμαρτυρίες ή και επαναστάσεις. Για παράδειγμα ας πούμε για τις  ιδιωτικοποιήσεις , αλλαγές προς τα κάτω μισθών ,ανεργία αυξανόμενη, ανασφάλεια, εξαθλίωση .

 

  1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

 Άλλος τρόπος είναι να παρουσιαστεί μία απόφαση ως αναγκαία και επώδυνη στο μέλλον εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού. Πρώτον όταν παραθέτεις ένα γεγονός στο μέλλον, αυτόματα λες δεν είναι για το παρόν ,όμως σπέρνεις την ιδέα. Ο κόσμος συνήθως αφελώς ελπίζει ότι τα πράγματα μπορεί και να αλλάξουν. Οι θυσίες μπορεί και να αποφευχθούν. Συνηθίζει όμως στην ιδέα και έτσι στο μέλλον κουμπώνουν όλα ήσυχα και ωραία.

 

  1. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

 Κείμενο απόσπασμα από το <<Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους>>

Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σα να είναι 12 ετών ή και μικρότερο ,λόγω της υποβολής, είναι δυνατό να του αφαιρέσεις κάθε κριτική σκέψη ώριμου και υπεύθυνου ατόμου. Πολλές διαφημίσεις χρησιμοποιούν τόνο και λόγο ιδιαίτερα παιδικό ,σα να απευθύνονται μόνο σε παιδιά .

 

  1. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Πόσο σύνηθες αν θέλεις να παγώσεις τη λογική και κριτική σκέψη κάποιου να βάζεις μπροστά το συναίσθημα .

Η χρήση του συναισθήματος επεμβαίνει στο ασυνείδητο και σε προτρέπει να βγάλεις τις φοβίες ,σου σπέρνει ιδέες και τις οικειοποιείς  ως δικές σου, σε αλλάζει . Φτάνεις να κάνεις πράγματα που ποτέ δε θα έκανες .

 

  1. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

 Κείμενο απόσπασμα από το <<Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους>>

Το επίπεδο της μόρφωσης μεταξύ των κατώτερων κοινωνικών τάξεων θα πρέπει να γίνει αγεφύρωτο με τις ανώτερες κοινωνικά τάξεις. Για παράδειγμα αν η παιδεία γίνει μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες και οι υπόλοιποι αδυνατούν να την αποκτήσουν ,τότε έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα πιθανόν θα μπορούσαμε να πούμε το  όσο πιο πολλά μπορείς να ξοδέψεις , τόσο πιο σίγουρη είναι η εισαγωγή σου στα πανεπιστήμια είτε ιδιωτικά ή ακόμη και στα δημόσια . Όσο ο λαός δεν ξέρει ,δεν έχει μάθει, όσο πιο πολύπλοκα του τα δίνεις τόσο δεν καταλαβαίνει τις νέες μεθόδους και τεχνολογίες.

 

  1. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Προώθηση του να είναι ο κόσμος μέτριος ,αμόρφωτος, ακόμα και χυδαίος .  Προώθηση της ιδέας του τι και αν σπουδάσεις ,τι και αν μορφωθείς. Υπάρχουν τρόποι να βγάλεις πιο γρήγορα χρήματα . Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλές ψυχαγωγικές εκπομπές εκπέμπουν  αυτό το  μοτίβο.

 

  1. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟ-ΕΝΟΧΗΣ

Κάνουμε τον κόσμο να νιώθει ενοχές για την κακοτυχία του λόγω ανεπάρκειας νοημοσύνης, των ικανοτήτων ή και προσπαθειών  του.

Έτσι λοιπόν αντί να διεκδικούν και να εξεγείρονται για το υπάρχον  οικονομικό  σύστημα ,νιώθουν ενοχές ,κατάθλιψη και αναστέλλουν τη δράση τους. Χωρίς δράση δεν υπάρχει αντίδραση σύμφωνα με τον τρίτο Τευτονικό Νόμο.

 

  1. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ

 Τα τελευταία 50 χρόνια η τρομακτική εξέλιξη της επιστήμης έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες. Η παγκόσμια ελίτ που κατέχει τη γνώση μπορεί να επιβάλλει τους δικούς της νόμους προς όφελός της . Έτσι λοιπόν εξαφανίζεται σταδιακά η μεσαία τάξη παγκοσμίως. Το σύστημα κατάφερε να γνωρίζει καλύτερα τον μέσο άνθρωπο ,από ότι ο ίδιος τον εαυτό του. Άρα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και εξουσία πάνω στα άτομα ,πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτήν που ασκούν οι ίδιοι στους εαυτούς τους.

Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει από διχασμούς και εμφυλίους . Ας μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μην είναι  Ελεύθερος , Δημοκρατικός, Δίκαιος, Ανεξάρτητος.

Το να είναι κάποιος ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ δεν είναι μόνο δικαίωμά του ,αλλά και υποχρέωσή του να το απαιτεί για το σύνολο της κοινωνίας.

 

Έλενα Βασίλογλου

 Πολιτικός Επιστήμων -Διεθνολόγος

Πρόεδρος

Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης

Στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Ελεύθεροι Άνθρωποι του Γιώργου Τράγκα

 

0