Τα τελευταία γεγονότα με τη σύμπραξη μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μας  θύμισε ότι η στρατιωτική ισχύς είναι απαραίτητη για να σε λάβουν σοβαρά υπόψιν. Ο ελληνικός στρατός είναι αυτή τη στιγμή αριθμητικά σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλιστικά μέσα ,ο δεύτερος μέσα στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία. Σημειώνουμε δε, ότι έχουμε επενδύσει άνω των διακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη δεκαετία του 1990 για την άμυνα της χώρας. Οι λοιπές χώρες της Ευρώπης βρισκόμενες σε περιοχές οι οποίες δεν απειλούνται από κανέναν και έχοντας την ομπρέλα προστασίας από τους Αμερικανούς και το Ν.Α.Τ.Ο -βλέπε Γερμανία κ.λπ. – αμέλησαν τα της άμυνας των χωρών τους. Τα τεράστια χρηματικά κονδύλια που επενδύσαμε ως χώρα για στρατιωτικό εξοπλισμό μείωσαν το βιοτικό επίπεδο της χώρας μας.

Οι λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Γαλλίας, συνέχισαν την πορεία τους χωρίς να έχουν στην πλάτη τους τα δυσβάσταχτα κόστη του να διατηρείς έναν πολυάριθμο στρατό ξηράς, αέρος και θαλάσσης .

Επίσης προσμετρούμε βεβαίως και τα κόστη συντήρησης των οπλικών συστημάτων και εκπαίδευσης του δυναμικού.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην εικοστή όγδοη θέση της λίστας παγκοσμίως σαν στρατιωτική δύναμη και η ελληνική αεροπορία βρίσκεται στην εικοστή θέση παγκοσμίως ομοίως  για το στρατό ξηράς, πυροβολικού και τανκς.

Θεωρητικά η χώρα έχει 140.000 ενεργούς στρατιώτες και σε περίπτωση επιστράτευσης μπορεί να φτάσει στις 360.000.

Εντυπωσιακά νούμερα για μια χώρα των 11 εκατομμυρίων.

Κάτω από τις συγκεκριμένες καταστάσεις η Γαλλία και η Ελλάδα θα έπρεπε να αποτελέσουν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού στρατού και να λαμβάνουν κονδύλια από την ευρωπαϊκή ένωση για την προστασία των συνόρων της Ευρώπης. Το να φτιάξεις έναν αξιόμαχο στρατό θέλεις τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια. Στο Αφγανιστάν δεν έφτασαν ούτε τα είκοσι χρόνια . Ο χρόνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχει αντίστροφα . Δεν θα υπάρχει χρόνος πλέον αν θέλει να διατηρηθεί ενωμένη και υπό την σημερινή της μορφή.

Οι ταχείες γεωπολιτικές εξελίξεις απαιτούν πλέον ισχυρούς στρατούς. Ο Γερμανικός στρατός αυτή τη στιγμή είναι για κλάματα, γιατί το 70% των στρατιωτικών αεροπλάνων δεν πετούν λόγω ελλείψεως των ανταλλακτικών. Η Γερμανία σε αυτό το πεδίο δεν μπορεί να μπει μπροστά, καθώς δεν είναι πυρηνική δύναμη και δεν είναι μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Ο.Η.Ε .

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά το ότι για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη και με ένα ειδικό βάρος στο Παγκόσμιο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, θα έπρεπε να έχει στρατό ήδη από εχθές! Επίσης, δε νοείται κατοχή Ευρωπαϊκών εδαφών από την Τουρκία -βλέπε Κύπρος- .

Η μυωπική Γερμανική πολιτική και η φανερή της αδυναμία προς την Τουρκία του Ερντογάν, έρχεται πλέον σε μεγάλη αντίθεση με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης .

Η Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρήσει την εξωτερική της πολιτική για να μη χαθεί ότι χτίστηκε με κόπο και θυσίες από όλους τους Ευρωπαίους. Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνεται για τις υπηρεσίες της και για το γεωστρατηγικό της πλεονέκτημα.

Έλενα Βασίλογλου

 

Πολιτικός Επιστήμων -Διεθνολόγος

Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης

Στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Ελεύθεροι Άνθρωποι του Γιώργου Τράγκα

0