Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας ,Η.Π.Α και Μ. Βρετανίας εκτός από τη στοχοποίηση της Κίνας κρύβει και ένα μεγάλο μυστικό.

Η Ταϊβάν παράγει το 80% παγκοσμίως των μικροεπεξεργαστών (microchips) και καταλαβαίνει κανείς τι θα συνέβαινε εάν έπεφτε το νησί στα χέρια της Κομμουνιστικής Κίνας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που μετατοπίστηκε το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος της Αμερικής.

Η Αμερική βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία και μπορεί να φανταστεί κανένας τις επιπτώσεις σε όλα τα προγράμματα τα στρατιωτικά, διαστημικά και εμπορικά, εάν το νησί ενσωματωνόταν όπως το Χόνγκ Κόνγκ στο Κινεζικό κράτος που διέπεται από απολυταρχική διακυβέρνηση.

Ερχόμαστε τώρα στην Κύπρο που βρίσκεται στη Ν.Α Μεσόγειο και στη βαρύτητά που έχει για την επιβίωση της Ε.Ε καθώς από εκεί θα περάσουν οι μελλοντικοί αγωγοί είτε από το Ισραήλ, είτε από τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ συνορεύει με το Λίβανο και την Συρία όπου υπάρχει η Χεσμπολάχ η οποία τροφοδοτείται από το Ιράν κυρίως. Το Ισραήλ έχει δεχτεί αμέτρητες επιθέσεις λόγω της Χεσμπολάχ από αυτά τα σημεία.
Η μοναδική διέξοδός του είναι η θαλάσσια οδός η οποία περνάει από την Κύπρο. Άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου -Ισραήλ. Όποιος ελέγχει το νησί θα ελέγχει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ε.Ε αυτή τη στιγμή εκτός της Γαλλίας δεν διαβλέπει ή αδιαφορεί για τους επερχόμενους κινδύνους από τη ύπαρξη Τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Αν δεν αποχωρήσουν είτε ειρηνικά είτε εμπόλεμα υπό την καθοδήγηση του Ο.Η.Ε όπως έγινε στο Κουβέιτ, ο ρόλος της Ε.Ε θα μηδενιστεί σιγά σιγά στο παγκόσμιο σκηνικό. Δεν μπορεί κράτος μέλος της Ε.Ε να κατέχεται από ξένα στρατεύματα χώρας που διενεργεί εχθρικά προς χώρες της Ε.Ε. Θα έπρεπε τόσο από το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών ,αλλά και υποβοηθούμενο από το Ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών- όπου υπάρχουν διπλωματικές αποστολές στον πλανήτη- και την Ε.Ε ,να ξεκινήσει μία καμπάνια παγκόσμια με το σλόγκαν FREE CYPRUS. Η στιγμή είναι η πιο κατάλληλη μιας και η Τουρκία έχει πλέον αποκοπεί από τον Αραβικό κόσμο λόγω της ιμπεριαλιστικής της πολιτικής και επέκτασής της στη Λιβύη και στη Συρία.

Έλενα Βασίλογλου

Πολιτικός Επιστήμων -Διεθνολόγος
Πρόεδρος
Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης
Στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Ελεύθεροι Άνθρωποι του Γιώργου Τράγκα

0